Ειδήσεις

Loading...
Η Φωτό Μου
Η κατανόηση της Ιατρικής επιστήμης - τέχνης σηματοδοτεί το ρόλο του Θεραπευτή τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά. Ο ρόλος της Φύσης και η απόλυτη συμμετοχή της στη βασική λειτουργία του οργανισμού δηλαδή το μεταβολισμό αναδεικνύει την εξέχουσα θέση της οξείδωσης, της αντιοξείδωσης και της μοριακής βιολογίας. Η Φύση και ο Θεραπευτής γίνονται ένα μέσα από την κατ' ελάχιστο κατανόηση της Ιατρικής.
Έλεγχος και μελέτη του μεταβολισμού του ανθρώπινου οργανισμού

Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012

Γάλα και μεταλλαγμένες ζωοτροφές ...! Τι τρέχει ...;


Ο Θεραπευτής

Γάλα από μεταλλαγμένα; Ευχαριστώ δεν θα πάρω!  

Μεταλλαγμένες ζωοτροφές χρησιμοποιούν μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία που έφερε πρόσφατα στο φως η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.

Aπό το Νοέμβριο του 2011 έως το Φεβρουάριο 2012, η Greenpeace  προχώρησε σε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους στους νομούς Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Λάρισας, Ξάνθης, Πέλλας και Ροδόπης. Πήρε δείγματα ζωοτροφής και τα ανέλυσε σε διαπιστευμένο εργαστήριο. Όλα τα δείγματα χαρακτηρίστηκαν θετικά (δηλαδή περιέχουν μεταλλαγμένα) σε ποσοστά έως 90%. Στη συνέχεια οι κτηνοτροφικές φάρμες ταυτοποιήθηκαν με τις γαλακτοκομικές εταιρίες βάσει των σχετικών καταλόγων των ίδιων των γαλακτοβιομηχανιών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το δείγμα από τη ΔΕΛΤΑ βγήκε θετικό έως και 90%, της Όλυμπος έως και 85%, της ΜΕΒΓΑΛ έως και 80% και της Φάρμα Κουκάκη έως 45%. Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται σε αντίθεση με ότι οι εν λόγω εταιρείες επίσημα ισχυρίζονται. Συγκεκριμένα «οι εταιρείες Όλυμπος και ΔΕΛΤΑ αναγράφουν σε συσκευασίες τους, και η ΜΕΒΓΑΛ στην ιστοσελίδα της, ότι το γάλα τους παράγεται χωρίς χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών, ενώ στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο».

Τι είναι τα μεταλλαγμένα προίόντα

Ως γνωστόν, τα μεταλλαγμένα είναι ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο και δε θα μπορούσαν ποτέ να υπάρξουν με φυσικό τρόπο. Διασταυρώνονται με φυσικούς οργανισμούς, αναπαράγονται, μεταναστεύουν και μεταφέρονται, με απρόβλεπτες και μη αναστρέψιμες συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Οι επιπτώσεις

Οι κίνδυνοι από την απελευθέρωση των μεταλλαγμένων οργανισμών στην υγεία και στο περιβάλλον, είναι ανυπολόγιστοι και μη αναστρέψιμοι, γιατί αποτελούν άμεση απειλή για τη βιοποικιλότητα, την οικολογική ισορροπία και τη διατροφική ασφάλεια.

Κίνδυνοι για την υγεία:

•Εμφάνιση νέων αλλεργιών
•Αύξηση ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά
•Τοξική δράση

Οι διαθέσιμες επιστημονικές γνώσεις δεν επαρκούν για  να εγγυηθούν την ασφάλεια της υγείας των καταναλωτών. Σχετικό παράδειγμα: το Μάρτιο του 2007 αποκαλύπτεται ότι πειραματόζωα που τράφηκαν με το ήδη εγκεκριμένο μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Monsanto MON863 παρουσίασαν σημάδια τοξικότητας στο συκώτι και τα νεφρά!

Κίνδυνοι για το περιβάλλον:

•Αλλοίωση βιοποικιλότητας
•Αύξηση χρήσης φυτοφαρμάκων
•Αύξηση αντοχής ζιζανίων και εντόμων σε ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα αντίστοιχα.
•Μεταφορά γονιδίων και γενετική επιμόλυνση σε συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες.

Πού καλλιεργούνται και από ποιους προωθούνται

Καλλιεργούνται μόνο σε 21 χώρες στον κόσμο. Το 96% των μεταλλαγμένων καλλιεργείται μόνο σε 6 χώρες: HΠΑ, Αργεντινή, Καναδάς, Βραζιλία, Ινδία, Κίνα. Σήμερα, 4 εταιρίες ελέγχουν το 100% της παραγωγής μεταλλαγμένων σπόρων (Syngenta, Bayer, Monsanto και  DuPont). Η δε Monsanto παράγει το 91% των μεταλλαγμένων οργανισμών.

Η βιομηχανία των μεταλλαγμένων ισχυρίζεται ότι:

1. Θα ταΐσουν τους φτωχούς και πεινασμένους.
2. Θα είναι πιο φθηνοί, πιο επικερδείς, πιο αποδοτικοί και θα μειώσουν την ανάγκη χρήσης φυτοφαρμάκων.
3. Θα είναι ακίνδυνοι (παρότι αλλάζουν την ίδια τη δομή της φύσης).

Όμως, η πραγματικότητα είναι πιθανότατα διαφορετική:

1. Δεν είναι πιο φθηνοί, πιο επικερδείς και πιο αποδοτικοί. Οι μεταλλαγμένοι σπόροι είναι κατά 25% ακριβότεροι.
2. Η καλλιέργεια της μεταλλαγμένης σόγιας έχει μικρότερη απόδοση από τη συμβατική (κατά 5-10%), 
3. Η χρήση των φυτοφαρμάκων αυξάνεται (έως και 11%),
4. Το ανθεκτικό σε ζιζανιοκτόνα μεταλλαγμένο καλαμπόκι δεν αυξάνει την απόδοση της καλλιέργειάς του, ενώ η απόδοση της μεταλλαγμένης ελαιοκράμβης είναι μικρότερη από τη συμβατική.

Τα μεταλλαγμένα δεν θα λύσουν το πρόβλημα της πείνας

Τα μεταλλαγμένα δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της πείνας, διότι η κύρια αιτία της πείνας είναι η άνιση κατανομή των τροφίμων στον πλανήτη και όχι η έλλειψη τροφίμων. Χαρακτηριστικό είναι πως στην Αργεντινή η μέγιστη καταγεγραμμένη παραγωγή συμπίπτει με τη μεγαλύτερη πείνα στην ιστορία της χώρας. Κι ενώ τα τελευταία 40 χρόνια η κατά κεφαλή παραγωγή τροφίμων έχει αυξηθεί κατά 25%, υπάρχει πρόβλημα υποσιτισμό, όπως για παράδειγμα στην Ινδία το 53% των παιδιών υποσιτίζονται ενώ υπάρχει 50% περίσσεια σε δημητριακά.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα, τα μεταλλαγμένα εισάγονται με τη μορφή ζωοτροφών. Ακόμη και εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι μεγάλες εταιρίες παραγωγής ζωικών προϊόντων της χώρας επιλέγουν να εξάγουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για να εισάγουν τα μεταλλαγμένα από ελάχιστες εταιρίες-κολοσσούς του εξωτερικού που τα πατεντάρουν, μονοπωλώντας έτσι το έλεγχο της γεωργίας και της διατροφής μας.

Πώς θα φύγουν από το τραπέζι μας;

«Η ουσία δεν είναι να εντοπίσουμε κάποιες εταιρείες που είναι καθαρές, αλλά  να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχουν πουθενά στη χώρα μας τα μεταλλαγμένα» δήλωσε στη Νaturanrg, η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace ενάντια στα μεταλλαγμένα, επισημαίνοντας τα εξής: «Ο μόνος ασφαλής τρόπος για να τελειώνουμε με τα μεταλλαγμένα στα ζωικά προϊόντα είναι να παράγονται οι ζωοτροφές στην Ελλάδα. Δεν υπήρξε ποτέ καταλληλότερη στιγμή για την ελληνική γαλακτοβιομηχανία, αλλά και όλες τις εταιρείες ζωικών προϊόντων να στραφούν σε ντόπια παραγωγή ζωοτροφών που θα σταματήσει τη σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο για την εισαγωγή σόγιας και θα τονώσει την ελληνική οικονομία, με καθαρά και ανταγωνιστικά ζωικά προϊόντα.»

Πηγές: naturanrg.gr (Μ. Γκέκα) & Μεταλλαγμένα: αναγκαιότητα ή ... σενάριο συνωμοσίας;